Eski Sayılar İçin

20090901

YALANCI DOĞRULAR

“Herkes kendi doğrularının yalancısıdır.”

Birbirlerini suçlayan binlerce kabile. Ve bu suçlamalarla geçmiş binlerce sene. Biri diğerini anlayamamış ki, bini bir arada kalsın. Hep suçlanmış kendinden olmayan. Ve saklanmış gerçekler, doğruların efendilerinin eteklerine. O veya onlar ne demişlerse gelmiş bizim doğrularımız oluvermişler. Gayrı bize düşman yazılmış onun dışındakiler.


Herkes kendi düştüğü toprağı sahiplenmiş. Benlik duygusuyla çevirmiş çevrelemiş. Ne zaman biri ayak basmışsa toprağına, o zaman savaş çıkmış işte. Dünya doğduğunda yoktu hiç insan. Olmadı da asırlarca. Milyarlarca yıl hüküm sürdü insansız sessizlik.


Kaç bin senedir hüküm sürmeye başlayan insan, zulüm sürüp, kazanç elde etmeyi görev edindi. Ve kendinden olmayanı hep ezip geçti.


İnsan hep görece yakınına dost oldu. Kendi komşusundan, kendi mahallesinden, kendi şehirlisinden, kendi ülkelisinden ve kendi gezegenlisinden olana güven duydu hep.


İki tane hayali bölge ve bunların sahip olduğu iki ayrı inanışı ele alalım mesela. İki nesil, iki ayrı ülkede, iki ayrı inanışı yaşasınlar bir ömrün yarısı kadar. Sonra bu toplumlara öyle bir ilaç içirelim ki nerden gelip nereye gittiklerini şaşırsınlar, tüm bildiklerini unutsunlar, bizde bundan faydalanıp bu toplumları yer değiştirelim ve ömürlerinin kalan yarısını da yeni yerlerinde yaşasınlar. Acaba aynı inançları devam mı eder? Yoksa yine öğretildikleri üzere bu seferde yeni inançlarının mı neferleri olurlar? Yani bundan sonraki doğruları, aslında yanlış kabul ettikleri doğrular mı olacaktır?


Bence tam da böyle olacaktır.


Azınlıkla çoğunluk yer değiştirse bile acıyı çeken hep azınlık kalan kısım olacaktır.


Peki ya bu nasıl düzelecektir?


Ortak doğrular elbette olacaktır. Ama somut olan şeyler ve yaşanan an itibariyle tanıklık edilen olayların dışında kalanlar hariç. On kişiden dokuzunun ortak söylediği yalanlar, kalan tekil kişinin söylediği doğruları yalancı çıkaracaktır hep.


Balçığın işe yaramadığını gören insanoğlu, teknolojiyi keşfetti ve güneş artık bombalarla sıvanır oldu…


Bu yazdıklarım şimdilik doğru saydıklarım, ve ben bu doğru sandıklarımın yalancısıyım.

Orçun Çankaya



Fotoğraf, fotokritik.com’dan alıntıdır.


Hiç yorum yok:

Yazıların sorumluluğu yazı sahiplerine ait olup, yapılan alıntılarda kaynak göstermek zorunludur. Katılım ve telif bilgisi için lütfen bakınız: http://alti-icerik.blogspot.com/2009/01/alti-numara-e-dergisi-katilim-ve-telif.html

6 Numara'nın fotoğrafçısı olmak ister misiniz?

Öykülerimiz ve kapak tasarımımız için fotoğraflarını bizimle paylaşmak isteyenler için başvuru adresimiz: bilgi@6numara.net

iletişim için

her türlü öneri/şikayet/yazı için: bilgi@6numara.net