Eski Sayılar İçin

20090901

13 Tzameti

Künye

Yapım Tarihi: 2006/Fransa


Yönetmen: Géla Baublani


Senaryo: Géla Baublani


Türü: Dram, Gerilim


Oyuncular: Georges Babluani, Aurelien Recoing, Pascal Bongard


Süre: 90dk.



2005 Venedik Film Festivali ve 2006 Sundance Film Festivali gibi iki prestijli ödülün sahibi olan 13 Tzameti, Fransız yönetmen Géla Baublani’nin “debut” filmi. Sınırları zorlayan senaryosuyla ve olay örgüsüyle gerçekten ilginç ve izlemeye değer bir film olan 13 Tzameti, “küçük” insanların hayatları üstüne çarpıcı bir film.



Sebastian, Fransa’ya göç etmiş bir Gürcü ailenin çocuğudur. Bulduğu ufak tefek işlerle bir şekilde hayatını kazanmaya çalışmaktadır. Çatısını onardığı evin sahibi ölünce parasını alamayacağını öğrenir ve tanık olduğu konuşmalarda önemli olduğunu düşündüğü bir zarfı çalarak evden ayrılır. Zarfın içindeki opera bileti, Sebastian’ı sürpriz bir şekilde, gerilim dolu ve sıkıntılı bir maceraya sürükleyecektir.



13 Tzameti ayrıca “kapitalizm” düzenini de sert bir şekilde eleştiriyor. “Küçük” insanları ucuza çalıştırma ve “büyük” insanların pastadan yediği dilimi en sert ifade şekliyle anlatıyor. Yönetmen bu filminde yine pesimist ve bir o kadar da fedakar bir karakter yaratmış. Kapitalizmin insanlar üzerinde açtığı derin yaraları görmek için seyredilebilecek en güzel çalışmalardan biri. Filmin Hollywood uyarlaması da yapım aşamasında ve Brad Pitt’in sahip olduğu “Plan-B” şirketi tarafından yeniden çekilme hakları satın alındı.


Hiç yorum yok:

Yazıların sorumluluğu yazı sahiplerine ait olup, yapılan alıntılarda kaynak göstermek zorunludur. Katılım ve telif bilgisi için lütfen bakınız: http://alti-icerik.blogspot.com/2009/01/alti-numara-e-dergisi-katilim-ve-telif.html

6 Numara'nın fotoğrafçısı olmak ister misiniz?

Öykülerimiz ve kapak tasarımımız için fotoğraflarını bizimle paylaşmak isteyenler için başvuru adresimiz: bilgi@6numara.net

iletişim için

her türlü öneri/şikayet/yazı için: bilgi@6numara.net