Eski Sayılar İçin

20090901

Masumiyet Müzesi

Masumiyet müzesi, Orhan Pamuk’un Nobel ödülü aldıktan sonra yazdığı ilk kitabıdır.Pamuk; kitabı, Kar kitabından sonra bir-iki yıl yazmış daha sonra rafa kaldırmış , İstanbul hatıralar ve şehir kitabını yazdıktan sonra tekrar geri dönerek dört yıllık bir yazma süreci daha geçirdikten sonra altı yılda bu kitabını tamamlamış.



"her akıllı insan hayatın güzel bir şey olduğunu, amacının da mutlu olmak olduğunu bilir ama sonra yalnızca aptallar mutlu olur. nasıl izah edeceğiz bunu?"




Kitabin konusu, Sibel ile nişanlı olan Kemal’in uzaktan akrabaları olan Füsun’a aşık olması ve Kemal’in zengin,Füsun’un tezgahtar olmasından dolayı eski Yeşil Çam filmlerini çağrıştırmıyor değil.Kitabın bir kısmında Füsun film yıldızı olmak ister ve Kemal de Füsun’a yakın olabilmek uğruna film için finansman sağlar.



Kemalin aşkı zamanla saplantı haline gelir.Kemal artık sevdiği kadının evinden ona ait olan eşyaları alıp biriktirmeye başlar.Bu eşyalar ile saatler geçirir ve bu geçirdiği saatler onun en mutlu anlarındandır.Saplantısı büyüyen Kemal daha sonra Füsun’un evini satın alır ve topladığı eşyaları burada sergiler.Bu müzenin hikayesini de Orhan Pamuk’a yazar.Bu müzenin broşürü de Masumiyet Müzesidir.Kitabın sonunda Masumiyet Müzesine giriş bileti ve Masumiyet Müzesini tarif eden harita bulunmaktadır.



Masumiyet Müzesi, Cevdet bey ve Oğulları’ndan sonra en uzun Orhan Pamuk kitabıdır.Romanda Hilton Otelinde geçen elli sayfalık nişan bölümü bulundurmakta ve Bu nişan sahnesinde Pamuk eski kitaplarındaki karakterler ile okuyucuyu buluşturup sürpriz yapmakta kendi kurgu Nişantaşı’sını oluşturmaktadır.Tıpkı Balzac’ın roman karakterlerini diğer kitaplarında da kullanarak küçük bir köy yaratması gibi.



“Çünkü benim dünyamda yasayan ve benim durumuma düşen Türk erkeklerinin çoğu gibi ben de, delice aşık olduğum kadının aklından neler geçtiğini, onun hayallerinin ne olduğunu anlamak yerine, onun hakkında hayaller kuruyordum yalnızca…”




Müze, kurgu ile yaşadığımız dünyayı birleştirilmesi bakımından bir ilk.Bana göre Orhan Pamuk müze işini abartıp eşya tasviri ile fazla uğraşmış.Müzeyi gezmeknin beni heyecanlandıracağına pek inanmıyorum. Füsun’un dokunduğu herhangi bir tuzluk, benim adıma yetmişlerden kalma başka bir eşya olmayacaktır.Benzer şekilde Rusya’da Dostoyevski’nin Suç ve Ceza kitabı için turlar düzenlenmektedir.Raskolnikov’un cinayeti işlediği ev, gezdiği sokaklar kaldığı ev…




Kitabın Resmi Sitesi;

www.masumiyetmuzesi.com

Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesini Banu Güven’e anlatması;

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/457412.asp

Sabah Gazetesi röportajı

http://arsiv.sabah.com.tr/2008/08/31/pz/haber,1D6D45D1BDA646F6A4029BD852EEF853.html

Aktüel Dergisi Röportajı

http://www.yeniaktuel.com.tr/dun112,73@2100.html


Hüseyin Kılıç



Hiç yorum yok:

Yazıların sorumluluğu yazı sahiplerine ait olup, yapılan alıntılarda kaynak göstermek zorunludur. Katılım ve telif bilgisi için lütfen bakınız: http://alti-icerik.blogspot.com/2009/01/alti-numara-e-dergisi-katilim-ve-telif.html

6 Numara'nın fotoğrafçısı olmak ister misiniz?

Öykülerimiz ve kapak tasarımımız için fotoğraflarını bizimle paylaşmak isteyenler için başvuru adresimiz: bilgi@6numara.net

iletişim için

her türlü öneri/şikayet/yazı için: bilgi@6numara.net