Eski Sayılar İçin

20080322

MACERAYI SEVDİRMEK İSTEYEN BİRİ...

Sizlere ülkemizdeki rutinliğe karşı gelen, farklı bir tarz deneyen, farklı olan bir yazarı tanıtmak istedim... Yazarımızın yapıtlarında terk edilen hep erkek... Çünkü O, kadınlara kıyamıyor. Kim mi? Polisiye roman ve öykü yazarı Ahmet Ümit.

1960 doğumlu yazar; Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu.Ümit yemek yemeyi ve yapmayı çok sevdiğini katılmış olduğu yemek programlarında sık sık dile getiriyor.

Sokağın Zulası, Çıplak Ayaklıydı Gece, Bir Ses Böler Geceyi, Masal Masal İçinde, Kar Kokusu, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı öyküleri, Patasana, Sis ve Gece, Kukla ve Kavim polisiye romanları.

Ümit öykü ve romanlarını yazmadan önce sevdiği şairlerin eserlerini okuyor. Öykülerinde yalılardan gecekondulara, batakhanelerden edebiyat çevrelerine kadar geniş bir sosyal yelpazede geçen olayların ürkütücü olanı absürdle, komik olanı trajediyle birleştiriyor. İnsanı suça teşvik eden aşk, kıskançlık, ihtiras, hırs, öfke gibi hislerin yaşamımızı nasıl ele geçirdiğini çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

Yazar; romanlarında tarihten, arkeolojiden yararlanarak da geçmiş ve günümüz arasında değişmeyen olguları karşılaştırma yaparak insanlığın geçen asırlarda ne oranda değişip değişmediğini biz okurlarına “Suçu, cinayeti anlatırken yapmaya çalıştığım asıl şey insanı anlamaya, anlatmaya çalışmaktır.” diyerek göstermek istiyor.

Geçtiğimiz yıl yedi kişiyi öldürerek gündeme gelen iki gencin hikayesi roman olmalı dendi. Ümit bu teklife:
“Vicdanım bu cinayetler hikayesini yazmaya elvermiyor.” dedi.

Eserlerinde yediden yetmişe herkesin anlayabileceği bir dil kullanıyor ve yapmış olduğu kurgu sayesinde polisiyeyi sevmeyenlerin bile ilgisini çekiyor. Bunun sonucunda yazarın ilk romanı Sis ve Gece beyazperdeye uyarlandı. Ümit’i sevindiren bir olay ise; yazarın son eseri Ninatta’nın Bileziği’nin, kendisine Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü’ne üyelik kazandırması. (Bilim insanı olmamasına rağmen...)

Renkli bir kişilik. Halktan biri, onu her an Beyoğlu’nda görmeniz mümkün. Görmek isteyenlere ve merak edenlere duyurulur.


İlknur Özkan, Bankacılık, Hazırlık

Hiç yorum yok:

Yazıların sorumluluğu yazı sahiplerine ait olup, yapılan alıntılarda kaynak göstermek zorunludur. Katılım ve telif bilgisi için lütfen bakınız: http://alti-icerik.blogspot.com/2009/01/alti-numara-e-dergisi-katilim-ve-telif.html

6 Numara'nın fotoğrafçısı olmak ister misiniz?

Öykülerimiz ve kapak tasarımımız için fotoğraflarını bizimle paylaşmak isteyenler için başvuru adresimiz: bilgi@6numara.net

iletişim için

her türlü öneri/şikayet/yazı için: bilgi@6numara.net