Eski Sayılar İçin

20080322

Başkent Üniversitesi Edebiyat Topluluğu

Başkent Üniversitesi Edebiyat Topluluğu, edebiyat sever bir grup genç tarafından 1993 yılında kurulmuştur. Topluluk kuruluş aşamasından sonra verimsiz bir dönem geçirmiş olsa da son dört yılda çalışmalarına canlılık katmayı başarabilmiştir. Topluluğun amacını en genel anlamda edebiyatı sevdirmek ve üyelerinde bir edebiyat bilinci sağlayabilmek olarak tanımlayabiliriz.

Bu amaçlar doğrultusunda yola koyulan “bir grup edebiyat sever genç” ilk olarak gelenekselleşmesini istedikleri bir şiir dinletisi düzenlediler. Geçen yıl konusu ayrılık olan bu şiir dinletisinin ilkinin konusu aşktı. İzleyiciler tarafından olumlu tepkiler alan şiir dinletisi serisinin bu yıl üçüncüsü düzenlenecek. Şiir dinletileri sergilemek konusunda giderek profesyonelleşen topluluk üyelerinin en sevdiği organizasyonun bu şiir dinletileri olduğunu söylemek mümkün.
Topluluğun şiir türündeki diğer çalışması ise 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde Grup Mecazz ile “Mecazz-ı Attila İlhan” adlı şiir sunumu düzenlemek oldu. Şairin hayatı ve eserleri hakkında da bilgi verilen sunumu beğeniyle izledik.

Edebiyat topluluğu Türk Edebiyatı’nın genel gidişatı üzerine sohbet etmek amacıyla yazar Nihat Genç’i okulumuzda ağırlamaktan da mutluluk duydu.

Doğumunun 800. yıl dönümünde büyük mutasavvıf Mevlana’yı tasavvuf müziği eşliğindeki şiirleriyle ve sema gösterisiyle andık. Başkent Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu ile ortaklaşa düzenlediğimiz etkinlik büyük beğeni topladı.

Topluluk üyelerimizle toplanarak edebiyat sohbetleri yaptık. Adına “Pazar Sohbetleri” dediğimiz bu toplantılara zaman zaman dergi editörleri de katılarak birikimlerini aktardılar.
Edebiyata bağlı kalmaksızın kültürel ve sanatsal bir çok aktiviteye de katıldık. Konser, tiyatro ve sinema organizasyonları bunlara örnek verilebilir.

Edebiyat konusunda hatırı sayılır bir zenginliğe sahip olan Ankara’da düzenlenen anma günleri, öykü günleri ve atölye çalışmalarını da takip etmeye çalıştık.

Tüm bu organizasyonların yanı sıra okulumuzda düzenlenen topluluk çalışmalarına destek verdik ve elimizden geldiğince katılmaya çalıştık. Atatürkçü Düşünce Topluluğu’nun “Demokrasi Bir Yemek Olsa…” adlı programında seslendirdiğimiz şiirlerle onlara eşlik ettik. Yine okulumuzdaki gönüllü öğrencilerin düzenlediği fidan dikme projesine destek verdik. Edebiyat Topluluğu tüm bunların yanında sosyal projeleri kapsamında bayramlarda huzurevi ziyaretleri düzenledi. Konya Akören’deki Kayasu İlköğretim Okulu için kitap ve kırtasiye malzemeleri ve kıyafet topladık.

Önümüzdeki dönem içerisinde de yine edebiyatla bağlantılı söyleşiler düzenlemeyi planlamaktayız. Öykü üzerine düzenlemeyi düşündüğümüz bir panelle diğer üniversitelerin edebiyat topluluklarıyla tanışma ortamı yaratmayı tasarlıyoruz. Geleneksel şiir dinletilerimizin üçüncüsü, bahar yarıyılında edebiyat severlere sunulacak. Her ay yapacağımız sunumlarla edebiyatın sevilen kalemlerini tanıtacağız.

Edebiyat topluluğu sosyal projelere destek vermeye ve edebiyatı sevdirmeye devam edecek. Üye olmak isteyen arkadaşlarımızı Öğrenci Lokali 6 numaralı odaya bekliyoruz.
İletişim ve duyuru takipleri için: http://edebiyat.baskent.edu.tr/

Şeyma Toruntay, Edebiyat Topluluğu Başkanı

Hiç yorum yok:

Yazıların sorumluluğu yazı sahiplerine ait olup, yapılan alıntılarda kaynak göstermek zorunludur. Katılım ve telif bilgisi için lütfen bakınız: http://alti-icerik.blogspot.com/2009/01/alti-numara-e-dergisi-katilim-ve-telif.html

6 Numara'nın fotoğrafçısı olmak ister misiniz?

Öykülerimiz ve kapak tasarımımız için fotoğraflarını bizimle paylaşmak isteyenler için başvuru adresimiz: bilgi@6numara.net

iletişim için

her türlü öneri/şikayet/yazı için: bilgi@6numara.net